SOLER

Ulotka informacyjna



          Linia SOLER to żelowe nawozy mikroelementowe, przeznaczone do dolistnego dokarmiania podstawowych upraw polowych takich jak zboża (SOLER C), rzepak (SOLER R), buraki cukrowe (SOLER B) oraz kukurydza (SOLER K). Nawozy te charakteryzują się natychmiastowym dostarczaniem roślinom składników odżywczych w proporcjach odpowiadających ich konkretnym wymaganiom pokarmowym. Preparaty SOLER wyróżniają się bardzo dużą koncentracją składników nawozowych. Nawozy SOLER zawierają:

 

  •  mangan (Mn), który uczestniczy w procesie fotosyntezy, bierze pośredni udział w przekształcaniu, magazynowaniu i przenoszeniu energii oraz aktywuje enzymy metabolizmu cukrów, białek i tłuszczów. Bierze również udział w redukcji azotanów i syntezie auksyn.

 

  • miedź (Cu), która jest składnikiem i aktywatorem enzymów biorących udział w procesie oddychania i fotosyntezy. Bierze udział w lignifikacji, regulacji gospodarki wodnej oraz metabolizmie cukrów i związków azotowych komórek roślinnych.

 

  • cynk (Zn), który jest składnikiem i aktywatorem wielu enzymów, składnikiem błon komórkowych i stabilizatorem struktur białkowych, wspiera odporność roślin na biotyczne i abiotyczne czynniki stresowe,

 

  • bor (B), który ma szczególne znaczenie dla rozwoju owoców i liści, translokacji cukrów i procesów reprodukcyjnych oraz pomaga w regulacji równowagi wody w komórkach roślinnych.

 

  • molibden (Mo), który jest niezbędny w metabolizmie azotanów w roślinie.

 

Każdy z wymienianych preparatów nowej linii SOLER zawiera także bardzo dużą ilość siarki. Dobre zaopatrzenie roślin w siarkę może przyczyniać się do ich odporności na mróz, suszę i choroby. Nawożenie nią nie tylko korzystnie wpływa na plony roślin, ale również istotnie podnosi ich jakość.

 

 technologie soler

 

W nawozach SOLER zastosowano dwie innowacyjne formuły QM6TM oraz SILEVELTM.

         

          Technologia QM6TM charakteryzuje się zawartością jonów wybranych metali w specjalnej formacji i ilościach zmuszających rośliny do zwiększonego pobierania składników nawozowych, szybszego wzrostu i lepszego plonowania.

          Technologia SILEVELTM wykorzystuje specyficzne właściwości krzemianów o budowie pakietowej (warstwowej). Mikroelementy zamykane są pomiędzy usieciowanymi płaszczyznami pakietów. Wiązanie jonów polega na sorpcji kationów i anionów, utrzymywaniu ich oraz zdolności oddawania w warunkach wymagających wyrównania różnicy stężeń. Proces taki jest spowodowany działaniem sił elektrostatycznych. Składniki nawozowe znajdują się na obrzeżach pakietów (kationy zewnątrzpakietowe) oraz między nimi (kationy międzypakietowe). Krzemiany wykorzystywane w linii produktów SOLER posiadają zdolność do bardzo łatwej wymiany kationy. Proces ten zachodzi szybko i jest odwracalny. Konglomeraty składające się z wielu pakietów, po osadzeniu ich na powierzchni rośliny w kontrolowany i równomierny sposób emitują składniki nawozowe determinując ich stabilne i długotrwałe pobieranie.

          Zawarte w nawozach SOLER krzemiany charakteryzują się w właściwościami higroskopijnymi. Adsorpcję wody przez krzemiany, wywołującą wzrost ich objętości określa się jako pęcznienie. Zjawisko to jest spowodowane oddziaływaniem, w wyniku którego na powierzchni minerału tworzą się monomolekularne warstwy wody. Proces pęcznienia zachodzi według dwóch mechanizmów:

 

Krystaliczny - wywoływany siłami krótkiego zasięgu, który obejmuje nawilżanie powierzchni minerałów niewielką ilością wody.  Zjawisko to polega na adsorpcji monomolekularnych warstw wody na zewnętrznych i międzypakietowych (w przypadku minerałów pęczniejących) powierzchniach kryształów. Następuje również hydratacja kationów wymiennych, która jest siłą napędową tego procesu.

 

Pęcznienie osmotyczne - wywoływane siłami dalekiego zasięgu wywołane gradientem stężenia kationów pomiędzy przestrzeniami międzypakietowymi a roztworem. Dochodzi do wciągania wody w przestrzenie międzypakietowe w celu wyrównania różnicy stężeń.  Zdolność samoczynnej adsorpcji bardzo istotnie wydłuża czas dostępności dla rośliny składników odżywczych a w konsekwencji maksymalne ich wykorzystanie.

 

Zgodnie z rozporządzeniem unijnym Nr 834/2007 i regulacjami rozporządzenia Unii Europejskiej 889/2008, nawozy SOLER są dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych.

 

SOLER C – zawartość składników odżywczych

Lp.SkładnikSymbolZawartość % w/wZawartość % v/w
1ManganMn4,005,20
2MiedźCu2,503,25
3CynkZn3,504,55
4BorB0,100,13
5MolibdenMo0,020,026
6SiarkaSO313,7017,80
7SUMA23,8230,96

 SOLER R – zawartość składników odżywczych

Lp.SkładnikSymbolZawartość % w/wZawartość % v/w
1ManganMn4,005,20
2MiedźCu1,501,95
3CynkZn3,504,55
4BorB1,001,30
5MolibdenMo0,020,026
6SiarkaSO312,3016,00
7SUMA22,3229,03

SOLER B – zawartość składników odżywczych

 

Lp.SkładnikSymbolZawartość % w/wZawartość % v/w
1ManganMn4,005,20
2MiedźCu2,002,60
3CynkZn3,003,90
4BorB1,001,30
5MolibdenMo0,020,026
6SiarkaSO312,4016,10
7SUMA22,4229,13

SOLER K – zawartość składników odżywczych

Lp.SkładnikSymbolZawartość % w/wZawartość % v/w
1ManganMn3,504,55
2MiedźCu2,002,60
3CynkZn4,005,20
4BorB0,500,65
5MolibdenMo0,020,026
6SiarkaSO312,9016,70
7SUMA22,9229,73

Kontakt

Zostaw nam swoje dane przy pomocy szybkiego formularza kontaktowego - skontaktujemy się z Tobą. Możesz również skorzystać ze standardowych form komunikacji. Czekamy na Twój telefon.

Jeśli chciałbyś zadać pytanie za pomocą formularza kontaktowego, kliknij w poniższy przycisk. Zostaniesz przekierowany na podstronę Kontakt gdzie możesz wypełnić kilka niezbędnych pól. Zajmie Ci to jakieś 15 sekund.

 

Global Agro Innovations Sp. z o.o.

Siedziba główna

ul. Ignacego Łukasiewicza 8a,
35-604 Rzeszów


Telefon: (+48) 509 30 54 96
              (+48) 607 850 090
              (+48) 76 870 91 08


E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.